Anders Lierud

Senior Art director

Om mig

Född 1975 och uppvuxen i Täby. Biltokig endorfinsökare med känsla för färg och form.Senior Art Director/Designer med mångårig erfarenhet av att hjälpa företag att växa.

Jag har drivit reklam- och webbyrå, lett och inspirerat kreativa team, utbildat inom design samt utvecklat varumärken genom väl underbyggda strategier och god design.

Utbildad både inom design och affärskommunikation samt har lång erfarenhet av att skapa attraktiv kommunikation genom såväl tryckta- som digitala medier.Kontakta mig

Anders Lierud

Källtorpsvägen 21, 183 71 Täby 

073-904 66 06

Se även

Portfolio, Logotyper, Pnut
Med passion för design

Erfarenhet

April 2017- nuvarande
Mondido Payments AB, Fintech

Lead designer/Head of design med övergripande ansvar för all design. Löpande arbete med att ta fram brand guidlines, ny webb, design av betalfönster och checkouts, ny design av admingränssnitt och onboardingförfarande. Därtill design av marknadsförings- och säljmaterial.

Jan 1998-
Trent AB – Eget bolag, Reklam- och webbyrå

Art director och ansvarig för det Trent skapar i tryckta och digitala medier och säkerställer kreativ höjd och kvalitet på det vi gör. Utöver att vara kreativ och skapa strategier sköter jag också produktion av hemsidor och trycksaker – så som layout, skapa original för tryck, frontendutveckling och design av hemsidor och webbshopar. Jag har också all kontakt med kunder, svenska och internationella.

Utöver mitt arbete som art director har jag lång erfarenhet av ett övergripande verksamhetsansvar, i rollen som VD och egen företagare, med allt vad det innefattar, så som exempelvis budgetar, lönehantering & -förhandling, personalfrågor, fakturering & bokföring, försäljning, marknadsföring m.m.

Exempel på uppdragsgivare: ICA, Eniro, Caperio, CAG, Jochnick Foundation, Storskogen, Astma & Allergiförbundet, Pierce/24MX, Rektorsakademien, Allergan, Mondido Payments.

För uppdragsexempel, se PORTFOLIO samt LOGOTYPER.

Aug 2013 – juni 2015 
Situs Media Group AB – Partner, Webbyrå

Art director/Partner. Mitt huvudsakliga ansvar på Situs var att designa och producera hemsidor, logotyper, grafiska manualer, trycksaker, presentationer samt driva projekten framåt med hjälp av design- och webbutvecklargruppen. Som delägare hade jag delat verksamhetsansvar med ansvar för art/design, försäljning, projekt, webbutveckling, personalansvar samt teamleader för design- och webbutvecklingsgruppen.

För uppdragsexempel, se PORTFOLIO samt LOGOTYPER.

Sept 2000-Jan 2001
Luvit AB *, e-Learningföretag

Art director/Projektledare Marknadsavd. Ansvarig för trycksaks- och gränssnittsdesign. Projektledning och utveckling av varumärkesstrategi, samt framtagning av kommunikativ- och grafisk profil. Projektledare för arbetet med att stärka det interna varumärket.

Jan 1999-Sept 2000
WebCat AB *, e-Learningföretag

Art director/Faktor/Projektledare. Ansvarig för trycksaker och delaktig i marknadsföringsaktiviteter. Idé- och konceptutveckling, projektledning och varumärkesansvarig för nätverket knowledgebar.nu.

April 1998-Jan 1999
Bonnier Icon Publishing *, Bokförlag

Art director/Faktor/Produktionsledare. Ansvarig för utformning och produktion av förlagets böcker samt upphandling av tryck, layout, foto m.m.

Aug 1997-April 1998
Bonnier DataMedia *, Bokförlag

Faktor. Ansvarig för upphandling av tryck samt formgivning.
 

* Bonnier DataMedia lades ner och Bonnier Icon fortsatte i ny regi. Bonnier Icon, samägt av Bonnierförlagen och Icon Medialab, bytte namn till WebCat AB. Företaget köptes sedan av Luvit AB.

Utbildning

2014-
Team Treehouse

Vidareutbildningar inom webbdesign, HTML, CSS, JQuery, JavaScript m.m.

Aug 2002-Jun 2004
IHM Business School DIHM Affärskommunikation

Ur utbildningsbeskrivningen (www.ihm.se). ”Syftet med affärskommunikationen är att med planerad, strukturerad och integrerad kommunikation förbättra förutsättningarna för företaget eller organisationen – både internt och externt. Affärskommunikation handlar om att påverka bilden av företaget eller organisationen i mottagarens medvetande på ett sätt som bidrar till att affärsmålen nås.”

Examensarbete: Lugna Gatan – från utanförskap till innanförskap. Hur kan Lugna Gatan genom kommunikation stärka sin profil och sälja fler tjänster?

Aug 2000-Okt 2000
Berghs School of Communications Varumärkesskolan

Kursen handlade om hur ett starkt varumärke kan bidra till att uppnå affärsmålen. ”Vilka redskap och modeller finns till vår hjälp och hur kan vi använda dem i vårat arbete?”

Aug 1998- Jun 1999
Beckmans School of Design Reklam

Typografi, Grafisk design, Reklam, Illustration och Foto.

Aug 1997-Jun 1998
Berghs School of Communications Reklam

Typografi, Grafisk design, Reklam och Illustration.

Aug 1996-Jun 1997
Nyckelviksskolan Konsthantverk

Måleri, illustration, skulptur, grafik och keramik m.m.

Aug 1991-Jun 1994
Åva Gymnasium Teknisk linje

Treårig utbildning med inriktning på byggnadskonstruktion.

Övrigt

Svenska modersmål. Engelska, flytande i tal och skrift.

Utmärkt datavana, Macintosh och PC. Expert på Officepaketet och Adobe CS-paketet så som exempelvis Indesign, Photoshop, Illustrator m fl. Van att arbeta med CMS-system som t ex. Wordpress och Snowfire, samt sociala medier.

Vass på HTML och CSS.

Utbildad boxningstränare. Stockholm-Gotlands BF Boxningstränarkurs steg 1 & 2

Styrelseledamot Narva BK 2008 & 2009

Stockholm Marathon 2012, Stockholm Triathlon 2013, 2014 & 2015, Mallorca Triathlon 2014 & 2015, Malmö Triathlon 2015, Österlen Halvmarathon 2013, Stockholm SwimRun 2014, Vätternrundan 2016, Vansbrosimningen 2016, Lidingöloppet 2016.

Pnut.se – Egen webbshop för konst och illustrationer. Pågående utställning på Restaurang Delibruket Flatbread Vattentornet i Sundbyberg.

Sakkunnig och föreläsare för Snowfire AB. Representant på LeWeb Paris 2014, Starta eget mässan 2012, 2013 och 2014 samt mässan Eget företag 2012 och 2014.

Föreläsare Starta Eget-mässan 2015, "Med passion för design". Design som strategi. Strukturer, flöden och ytor när du skapar din hemsida eller e-handel.

Jurymedlem User Friendly Award 2016. "Priset är en temperaturmätare på hur långt vi i Sverige har hunnit år 2016 i utvecklandet av smarta e-butiker byggda på erfarenhet, hantverkskunnande och god design."

Agerat mentor för juniora designers och företagare.